Handleplan for mad og måltider
i vores institution
1 Vores vision med de daglige måltider
2 Vores tanker bag maden
3 Sådan gør vi klar til måltidet
4 Den voksnes rolle ved bordet
5 Sådan arbejder vi med selvhjulpenhed
6 Sådan arbejder vi med Maddannelse/Madmod
7 Forældresamarbejde og evaluering
1. Vores vision med de daglige måltider er at børnene:
- får sund, velsmagende og varieret mad.
- får gode oplevelser med mad og måltider
- bliver nysgerrige på at turde at smage nye ting
- oplever måltiderne som nærværende og hyggelige
- opnår viden om råvarerne i måltiderne
- udvikler deres spisevaner
- indgår i sociale fællesskaber
Københavns Kommunes mad- og måltidsstrategi
Der blev i 2019 besluttet en ny ambitiøs mad- og måltidsstrategi som gælder for hele kommunen. Kort fortalt udfolder strategien sig under fem temaer:
- Maden skal give den rette ernæring og styrke sundheden
- Velsmag, kvalitet og madglæde skal være i højsædet
- Måltiderne skal være bæredygtige og klimaansvarlige
- Vi skal styrke sociale fællesskaber, madkultur og maddannelse
- København skal være en sund, grøn og vital madby
Hvad der ligger under de forskellige temaer kan der evt. læses mere om her: Maden i Københavns institutioner bliver mere klimavenlig (kk.dk) og København styrker sin ambitiøse mad-indsats med ny Mad- og Måltidsstrategi (kk.dk)
Derudover har vi fået rådgivning og vejledning gennem Ernæring Til Børn | madmod | Madmod.nu, om hvordan vi kan arbejde med måltidet som læringsmiljø.
Vores køkkenpersonale har ligeledes været tilknyttet Meyers Madhus i et 12 måneders forløb, for at sikre god inspiration og lækre sammensatte måltider til vores børn. Her er der arbejdet med børnevenlige retter, sæsonbetonet og med fokus på økologi, madspil og bæredygtighed.
Køkkenpersonalet er også løbende på kursus, så vi sikre at der hele tiden er inspiration og idéer til det gode måltid i hverdagen.
2. Vores tanker bag maden er
Vi følger Fødevarestyrelsens ernæringsmæssige anbefalinger
- Smag – vi arbejder aktivt med de5 grundsmage Vi anretter maden appetitligt og serverer både grød, supper, vegetarisk (Ikke vegansk), rugbrødsdage samt kød eller fisk. Ved kød er det hala og vi serverer ikke svinekød.
Størstedelen af måltidet er økologisk (vores dygtige ernæringsassistenter sikre økologiprocent mellem 90-100%)
Sæson – vi serverer og spiser årstidens frugt og grønt og også mad som hører til de forskellige højtider og traditioner i årets løb.
Variation/fornyelse – vi har fokus på at børnene smager mange forskellige retter og råvarer, ikke kun dem de kender i forvejen
Vi bruger sukker i små mængder, og opfordrer forældre til at komme med sunde alternativer, når børnene skal dele ud ved fødselsdage og særlige lejligheder
3. Sådan gør vi klar til måltidet
Vi har en plan over hvilke børn, der på skift er med til at hente madvogn, dække bord og rydde af bordet efter maden
Vi lufter ud, dækker bord og vasker hænder
Vi præsenterer maden og råvarerne for børnene, inden vi går i gang med at spise
Vi har en bordplan, og overvejelser omkring hvilke børn der sidder sammen (hurtige/langsomme spisere, aldersopdelt, madmodige/tilbageholdende spisere mm.)
4. Den voksnes rolle ved bordet
Vi skaber rammer for et godt spisemiljø og gode måltidsoplevelser
Vi gør måltidet til et pædagogisk læringsmiljø
Vi har
r en åben, nysgerrig og positiv tilgang til maden og måltidetVi er rollemodel og spiser med
Vi har fokus på god stemning
Vi taler positivt om maden
Vi inddrager børnene i samtalen om bordet
Vi respekter
er, hvis børnene ikke har lyst til at smage, ingen tvangVi udfordrer børnenes selvhjulpenhed ved bl.a. at lade dem øse op, sende maden videre etc.
5. Selvhjulpenhed
Vi arbejder med selvhjulpenhed, på følgende måde:
Før måltidet:
- Vi rydder op
- Vi vasker hænder
- Vi henter madvogn og dækker bord sammen med børnene
- Vi præsenterer maden evt. sammen med nogle af børnene
Under måltidet:
- Børnene tager selv/øser selv mad og drikke op
- Børnene spiser selv
- Børnene øver sig med ske, kniv og gaffel
- Børnene sender maden rundt
- Vi hjælper hinanden
Efter måltidet:
- Børnene rydder op efter sig selv
- Børnene hjælper med oprydning/tørre stole og borde af/fejer
- Børnene går evt. med i køkkenet med madvognen
6. Sådan arbejder vi med Maddannelse / Madmod
- Vi taler om råvarerne ved måltiderne
- Vi giver børnene medbestemmelse over, hvad de skal spise
- Vi laver aktiviteter der involverer smag, farve, konsistens, duft mm.
- Vi opfordrer børnene til at være madmodige
- Vi laver gættelege ved måltiderne
- Den voksne er rollemodel - er nysgerrig, positiv og inviterende og spiser med
- Vi respekterer børnenes grænser, hvis de ikke har lyst til at smage, der er ingen tvang
- Vi taler positivt om maden
- Vi giver tid til at turde
- Vi flytter
fokus fra ’kan lide’/’ikke lide”, for at mindske negativ holdning til maden
6. Forældresamarbejde og evaluering
- Vi har maddage på stuerne, hvor børnene har en ret med hver
- Vi laver aktiviteter omkring mad, f.eks. hvad spiser du til morgenmad derhjemme? (billeder hjemmefra)
- Vi laver smags- og sanseaktiviteter, se evt. nedenstående link til aktiviteter hjemme
https://altomkost.dk/fileadmin/user_upload/altomkost.dk/Dokumenter/Maaltidsmaerket/Madaktiviteter_med_boern-FINAL.pdf - Vi har en tilgængelig menuplan
for forældrene i AULA, der lægges op hver uge af køkkenpersonalet. - Vi har måltidshandleplan i institutionen
- Vi har i institutionen løbende dialog omkring vores måltider og menuplanlægning sammen med vores køkkenpersonale