Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Mad og måltider

 Handleplan for mad og måltider

 i vores institution

 

1                   Vores vision med de daglige måltider

2                   Vores tanker bag maden

3                   Sådan gør vi klar til måltidet

4                   Den voksnes rolle ved bordet

5                   Sådan arbejder vi med selvhjulpenhed

6                   Sådan arbejder vi med Maddannelse/Madmod

7                   Forældresamarbejde og evaluering

 1. Vores vision med de daglige måltider er at børnene:

  • får sund, velsmagende og varieret mad.
  • får gode oplevelser med mad og måltider
  • bliver nysgerrige på at turde at smage nye ting 
  • oplever måltiderne som nærværende og hyggelige
  • opnår viden om råvarerne i måltiderne
  • udvikler deres spisevaner
  • indgår i sociale fællesskaber

Københavns Kommunes mad- og måltidsstrategi
Der blev i 2019 besluttet en ny ambitiøs mad- og måltidsstrategi som gælder for hele kommunen. Kort fortalt udfolder strategien sig under fem temaer:

  • Maden skal give den rette ernæring og styrke sundheden
  • Velsmag, kvalitet og madglæde skal være i højsædet
  • Måltiderne skal være bæredygtige og klimaansvarlige
  • Vi skal styrke sociale fællesskaber, madkultur og maddannelse
  • København skal være en sund, grøn og vital madby

Hvad der ligger under de forskellige temaer kan der evt. læses mere om her: Maden i Københavns institutioner bliver mere klimavenlig (kk.dk) og København styrker sin ambitiøse mad-indsats med ny Mad- og Måltidsstrategi (kk.dk)

Derudover har vi fået rådgivning og vejledning gennem Ernæring Til Børn | madmod | Madmod.nu, om hvordan vi kan arbejde med måltidet som læringsmiljø.

Vores køkkenpersonale har ligeledes været tilknyttet Meyers Madhus i et 12 måneders forløb, for at sikre god inspiration og lækre sammensatte måltider til vores børn. Her er der arbejdet med børnevenlige retter, sæsonbetonet og med fokus på økologi, madspil og bæredygtighed.

Køkkenpersonalet er også løbende på kursus, så vi sikre at der hele tiden er inspiration og idéer til det gode måltid i hverdagen.

2. Vores tanker bag maden er

  • Vi følger Fødevarestyrelsens ernæringsmæssige anbefalinger

  • - Smag – vi arbejder aktivt med de 5 grundsmage

  • Vi anretter maden appetitligt og serverer både grød, supper, vegetarisk (Ikke vegansk), rugbrødsdage samt kød eller fisk. Ved kød er det hala og vi serverer ikke svinekød.

  • Størstedelen af måltidet er økologisk (vores dygtige ernæringsassistenter sikre økologiprocent mellem 90-100%)

  • Sæson – vi serverer og spiser årstidens frugt og grønt og også mad som hører til de forskellige højtider og traditioner i årets løb.

  • Variation/fornyelse – vi har fokus på at børnene smager mange forskellige retter og råvarer, ikke kun dem de kender i forvejen

  • Vi bruger sukker i små mængder, og opfordrer forældre til at komme med sunde alternativer, når børnene skal dele ud ved fødselsdage og særlige lejligheder    

 

3. Sådan gør vi klar til måltidet

Vi har en plan over hvilke børn, der på skift er med til at hente madvogn, dække bord og rydde af bordet efter maden

  • Vi lufter ud, dækker bord og vasker hænder

  • Vi præsenterer maden og råvarerne for børnene, inden vi går i gang med at spise

  • Vi har en bordplan, og overvejelser omkring hvilke børn der sidder sammen (hurtige/langsomme spisere, aldersopdelt, madmodige/tilbageholdende spisere mm.)

 

4. Den voksnes rolle ved bordet

  • Vi skaber rammer for et godt spisemiljø og gode måltidsoplevelser

  • Vi gør måltidet til et pædagogisk læringsmiljø

  • Vi har r en åben, nysgerrig og positiv tilgang til maden og måltidet

  • Vi er rollemodel og spiser med

  • Vi har fokus på god stemning

  • Vi taler positivt om maden

  • Vi inddrager børnene i samtalen om bordet

  • Vi respekterer, hvis børnene ikke har lyst til at smage, ingen tvang

  • Vi udfordrer børnenes selvhjulpenhed ved bl.a. at lade dem øse op, sende maden videre etc.

 

5. Selvhjulpenhed

 Vi arbejder med selvhjulpenhed, på følgende måde:

Før måltidet:

  • Vi rydder op
  • Vi vasker hænder
  • Vi henter madvogn og dækker bord sammen med børnene
  • Vi præsenterer maden evt. sammen med nogle af børnene

Under måltidet:

  • Børnene tager selv/øser selv mad og drikke op
  • Børnene spiser selv
  • Børnene øver sig med ske, kniv og gaffel
  • Børnene sender maden rundt
  • Vi hjælper hinanden
     

Efter måltidet:

  • Børnene rydder op efter sig selv
  • Børnene hjælper med oprydning/tørre stole og borde af/fejer
  • Børnene går evt. med i køkkenet med madvognen

6. Sådan arbejder vi med Maddannelse / Madmod

  • Vi taler om råvarerne ved måltiderne
  • Vi giver børnene medbestemmelse over, hvad de skal spise
  • Vi laver aktiviteter der involverer smag, farve, konsistens, duft mm.
  • Vi opfordrer børnene til at være madmodige
  • Vi laver gættelege ved måltiderne
  • Den voksne er rollemodel - er nysgerrig, positiv og inviterende og spiser med
  • Vi respekterer børnenes grænser, hvis de ikke har lyst til at smage, der er ingen tvang
  • Vi taler positivt om maden
  • Vi giver tid til at turde
  • Vi flytter fokus fra ’kan lide’/’ikke lide”, for at mindske negativ holdning til maden
     

6.  Forældresamarbejde og evaluering 

  • Vi har maddage på stuerne, hvor børnene har en ret med hver
  • Vi laver aktiviteter omkring mad, f.eks. hvad spiser du til morgenmad derhjemme? (billeder hjemmefra)
  • Vi laver smags- og sanseaktiviteter, se evt. nedenstående link til aktiviteter hjemme
    https://altomkost.dk/fileadmin/user_upload/altomkost.dk/Dokumenter/Maaltidsmaerket/Madaktiviteter_med_boern-FINAL.pdf
  • Vi har en tilgængelig menuplan for forældrene i AULA, der lægges op hver uge af køkkenpersonalet.
  • Vi har måltidshandleplan i institutionen
  • Vi har i institutionen løbende dialog omkring vores måltider og menuplanlægning sammen med vores køkkenpersonale